Organizator

Fundacja Wszystkie Mazurki Świata
Telefon
+ 48 606 966 337
Email
biuro@festivalmazurki.pl
Strona WWW
https://www.festivalmazurki.pl

Lokalizacja

Centrum Praskie Koneser
Butelkownia - Centrum eventowe Koneser, Plac Konesera, Warszawa, Polska
Kategoria

Data

kw. 24 2019

Czas

19:00 - 22:00

Koszt

50 zł

UCZTA W tę zieleń, w tę zieleń!

Uwaga: bilety na Ucztę już wyprzedane.

Uczta “W tę zieleń, w tę zieleń!”

Jedzenie i muzyka, zabawa i wspomnienia, stół i taniec są nierozerwalnie związane ze sobą podczas świętowania. Tak jak dzielenie się tym, co mamy najlepszego: domową kuchnią, pieśnią i opowieścią.

W tym roku, nasz muzyczny festiwal wzbogacamy o poszukiwania w sferze tradycji kulinarnych. Zapraszamy na Ucztę „W tę zieleń! W tę zieleń!”, którą wypełnią regionalne potrawy i regionalne dźwięki, związane zarówno z Wielkanocą jak i ze zwyczajami wiosennymi. Program kulinarny, podobnie jak muzyczny, zakłada docieranie do korzeni i źródeł, zgłębianie tożsamości społeczności lokalnych, wyrażającej się także w diecie i obyczajach kulinarnych.

Ucztę przygotuje Monika Kucia wspólnie z gospodyniami i producentami żywności tradycyjnej z Podlasia, Mazowsza i Podkarpacia. Spożywaniu i prezentacjom kulinarnym towarzyszyć będą rozmowy o obyczajach, przyrodzie i muzyce, historie rodzinne, a także pieśni, przyśpiewki i toasty, a na końcu tańce i zabawa przy muzyce na żywo.

Autorka: Monika Kucia
Kurator muzyczny: Jagna Knittel
Scenografia: Julia Pańków
Kulinaria: Joanna Jakubiuk
Wystąpią: śpiewaczki z Dobrowody (Podlasie), Gołcunecki (Radomskie), kapela z Futomy (Podkarpackie)

Monika Kucia – pomysłodawczyni i kuratorka Uczty. Dziennikarka, promotorka kultury stołu i performerka wydarzeń kulinarno-artystycznych realizowanych m.in. w Warszawie, Jeleniej Górze i Nowym Jorku.

Joanna Jakubiuk – rodowita Podlasianka, wierna tradycji propagatorka kuchni swojego regionu, mistrzyni w sztuce pierogarstwa, świetna w potrawach z ziemniaków, przetworach, dawnych recepturach; autorka książki “Ziemniak”.

Julia Pańków – dziennikarka, rękodzielniczka, prowadzi warsztaty twórcze dla dzieci i dorosłych, opierając się w dużej mierze na recyklingu. Specjalizuje się w takich technikach jak makrama, origami, wyplatanie z koralikami, papieroplastyka, techniki łączone.

Bilet 50 zł // Bilety już wyprzedane

Wydarzenie dofinansowano ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego; współfinansuje Miasto st. Warszawa.

Nasi PartnerzyCentrum Praskie Koneser, Pijalnia Ziół Dary Natury, Gastro Magic Service, Szkółka Roślin Grąbczewscy, J.A. Baczewski Vodka Monopolowa, Targ Rolny Konesera, Zdrowe Zielone

 

Share This